Strafbaar via ALV

 
Facebook 12, gepubliceerd 7 juli 2017
 
Straatintimidatie strafbaar stellen
Per 1 jan 2018 wordt straatintimidatie strafbaar in Amsterdam. Eindelijk wordt iets, waarvan praktisch elke vrouw last heeft in de openbare ruimte, serieus genomen. Het is niet wettelijk geregeld maar via de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening. Dit betekent dat je géén aangifte bij de politie kunt doen.

De dader moet op heterdaad worden betrapt door een agent en krijgt ten hoogste een boete van 190 euro, afhankelijk van de ernst van het gebeuren(!). Na een jaar volgt een evaluatie. De pakkans wordt klein geacht. Mocht er aanleiding toe zijn, dan gaat de gemeente boa’s in burger inzetten, dit zijn buitengewoon opsporingsambtenaren. 

Rotterdam
Ook in Rotterdam is de kogel door de kerk, per 1 januari 2018. Mannen die vrouwen naroepen, sissende geluiden maken of impertinente vragen stellen, kunnen een boete krijgen van maximaal 4100 euro of drie maanden celstraf. Er komt ook een campagne.Cairo-Egypte, de vrouw zonder hoofddoekje wordt bij de billen gegrepen!

Het gaat om gedrag waardoor vrouwen gehinderd, beledigd, gekwetst, bedreigd, of beperkt worden in hun vrijheid. De helft van de vrouwen vermijdt daarom bepaalde plekken in de avonduren. Een campagne moet slachtoffers, plegers en omstanders erop wijzen dat seksuele intimidatie niet normaal is en onacceptabel. Ook komt er een meldpunt waar slachtoffers terecht kunnen.

     Bij foto: Cairo-Egypte, de vrouw zonder hoofddoekje wordt bij de billen gegrepen!

Drie vliegen in één klap

Opvallend is dat in Amsterdam het verbod op straatintimidatie ook meteen van toepassing is op homo’s en lesbo’s, én op het uitschelden van hulpverleners en politieagenten. In Rotterdam gaat het over intimidatie t.a.v. vrouwen.

België

In België geldt sinds 2014 een antiseksismewet: een seksueel gebaar of handeling kan een boete van 1000 euro of een jaar cel opleveren. De stad Brussel kent sinds 2012 boetes van 250 euro voor straatintimidatie, maar die worden vooral uitgedeeld aan mensen die de politie beledigen.

Naming and shaming
In Nederland mag het niet, maar in andere landen is de mogelijkheid om een foto van een nasisser met naam en toenaam op een site zetten. Zodat die mannen via 'naming and shaming' misschien ophouden. Het heeft over het algemeen een sterk 'corrigerend’ effect.

Naming and shaming is een vorm van eigenrichting en gebeurd vaak door individuen en groepen die zich onheus behandeld voelen.

Politie Nederland, 14 juni 2017, aanmoediging om te melden.
Doe het nou gewoon! Lieve, lieve dames, regelmatig lezen wij [met name via Twitter] verhalen, door boze dames, moeders en vaders, over lastig gevallen worden door akelige mannetjes. Hierbij valt het ons op dat men terecht boos is. Heel BOOS.

Maar dat men vervolgens geen melding bij politie heeft gemaakt via 112. 'Want dat heeft geen nut..' Neem nu voor eens en altijd van ons aan: dat heeft het wel!

  1. Ook al is de vogel al gevlogen, met de politie aan je oor ben je altijd ietsje veiliger.
  2. Politie wil graag helpen.
  3. Jouw melding wordt geregistreerd en dat kan politie helpen. En tot slot nummer
  4. Genoegdoening!

Want: laat het er niet bij zitten! Je bent geen loslopend wild. Dussss capiche? Doen! Want zo lang jij de politie niet inschakelt, dan is er blijkbaar geen probleem. En draag je eigenlijk bij aan normalisering van dergelijk gedrag. #112