De Politiek wordt eindelijk wakker
Facebook 11, gepubliceerd 21 april 2017
Straatintimidatie strafbaar stellen
Politiek Nederland begint nu ook wakker te worden over de implicaties van straatintimidatie voor vrouwen. Dit is o.a. in navolging van Duitsland waar naar aanleiding van oudejaarsnacht 1975 in Keulen straatintimidatie strafbaar is gesteld, mede door de vele acties van de groep ‘Nee is Nee’.
Zowaar enkele initiatieven in Rotterdam en Amsterdam, en zelfs in de Tweede Kamer is een begin gemaakt
Na een voorbereiding van een jaar is op 12 februari 2017 is er een voorstel aangenomen om straatintimidatie in Amsterdam strafbaar te stellen. Omdat het (nog) niet mogelijk is om dit verbod wettelijk aan te pakken, wordt het een regel in het APV, de Algemene Plaatselijke Verordening. De handhavers kunnen dan ter plekke een boete opleggen van 4100 euro. Het voorstel gaat samen met een publiekscampagne, voorlichting op scholen en onderzoek.
In Rotterdam is 8 januari 2016 begonnen met een onderzoek naar straatintimidatie met de bedoeling om tot een voorstel te komen om straatintimidatie te beboeten.
Het Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) heeft in februari 2017 een wetsvoorstel ingediend om seksuele intimidatie in het wetboek van strafrecht op te nemen als overtreding. Het voorstel wordt na de Tweede Kamerverkiezingen behandeld.
----------------------------------------------------------------------------------------
Nu pas actie
Lang heeft de politiek geweigerd om seksuele intimidatie van vrouwen in de openbare ruimte aan te pakken. In 2012 diende de PvdA een motie in om seksuele intimidatie van vrouwen op straat strafbaar te maken. Nu zijn alleen de extremere vormen als aanranding, verkrachting en ontucht strafbaar, maar uitschelden op straat, sissen of nafluiten zijn dat niet. De motie kwam toen niet tot een wetsvoorstel omdat het juridisch te ingewikkeld zou zijn.
Burgerinitiatief om straatintimidatie strafbaar te maken
Om
straatintimidatie opnieuw onder de aandacht te brengen startte in 2014 het burgerinitiatief met de naam ‘(Vogel)vrij op straat’. 40.000 handtekeningen zijn er voor nodig om het onderwerp opnieuw op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Tot nu toe zijn er slechts 25.000 handtekeningen verzameld!
Is zo’n wet wel te handhaven
De stichting 'Stop Straatintimidatie' voorziet niet meer problemen dan met andere wetten. ‘De meeste zaken waar een boete op staat zijn moeilijk te handhaven. Alsof mensen die grofvuil illegaal dumpen vaak gesnapt worden. Toch stelt de overheid een boete in, omdat men een signaal wil afgeven dat dit gedrag ongewenst is. Dat een wet niet altijd perfect zal werken, wil niet zeggen dat het niet een nuttig en effectief instrument zal zijn in socialisering van de maatschappij. Anders konden we alle wetten wel afschaffen’.
Duitsland
Ook in Duitsland was de politiek lange tijd onwillig om ‘lichtere’ vormen van seksueel geweld strafbaar te stellen. Na Keulen is de actiegroep ‘Nee is Nee’ een campagne begonnen waar politici niet meer omheen konden.
Lees meer hierover