Duitse wet inzake aanranding ingrijpend verandert naar aanleiding van Keulen, 7 juli 2016
Duitsland, vernieuwde wet, ‘nee’ is ‘nee’
Jarenlang is er gesteggeld om ook ‘lichtere’ vormen van seksueel geweld strafbaar te maken. Alle argumenten om wetgeving tegen te houden zijn tot eind 2015 door politieke partijen uit de kast gehaald.
De doorslaggevende reden dat er nu een wet is gekomen om ook aanrandingen strafbaar te maken is dat de ‘oude’ wet géén aanknopingspunten bood om daders te straffen van de massale aanrandingen op Oudejaarsnacht 2015 in Keulen. Vanwege de algemene verontwaardiging over deze gebeurtenissen kon de druk voor verdergaande wetgeving opgevoerd worden, mede door een actiegroep die een ‘Nee is Nee’ campagne begon.
Lees ook een persoonlijk verhaal.
Intussen speelde ook de zaak van een Duits model dat aangifte deed van aanranding,
De zaak-Lisa-Gina Lohfink kreeg veel aandacht. Het Duitse model deed aangifte van aanranding, en deelde een video waarin de misdaad te zien was. Ze riep meerdere malen dat de verdachten moesten stoppen. De verdachten werden echter vrijgesproken, terwijl Lohfink een boete moest betalen wegens het afleggen van een valse verklaring. Ze is in hoger beroep gegaan.
De belangrijkste wijzigingen zijn:
- Het strafbaar stellen om in groepsverband vrouwen lastig te vallen, o.a. met hitsige opmerkingen, betasten. Ook om tegen iemand aan te dansen tegen haar zin.
- ‘Nee’ zeggen en een afwijzend gebaar zijn voldoende. Dit kan ook door andere gedragingen, zoals huilen en weglopen. Met andere woorden, er is sprake van verkrachting als de dader ingaat tegen de ‘duidelijke wil’ van het slachtoffer
- Als een vrouw kan aantonen té dronken of bedwelmd te zijn geweest om toerekeningsvatbaar te zijn
Alle vormen van aanranding zijn strafbaar met maximaal vijf jaar gevangenisstraf.
Protest tegen seksueel geweld in Berlijn, 27 juni 2016.Foto Jörg Carstensen
Bezwaren tegen deze wet
Critici vrezen dat de veranderingen vooral symbolisch zijn, omdat de bewijslast niet veranderd. De vrouw moet bv het ‘nee’ bewijzen. Hoe doe je dat? In veel situaties zal het woord van de één tegenover het woord van de ander zijn. Daarom wordt gevreesd dat de nieuwe wet niet meer veroordelingen van daders zal opleveren.
‘Ook omstreden is de bepaling over het groepsgewijs in het nauw dringen van een slachtoffer, dat vervolgens wordt aangerand. Volgens deze wet kunnen daders die wel meedoen aan het in het nauw drijven, maar niet aan de seksuele handeling, toch voor aanranding of verkrachting veroordeeld worden. Volgens sommige politici en rechtsgeleerden is dat in strijd met de grondwet. ‘Niemand mag veroordeeld worden voor een misdrijf dat hij zelf niet heeft begaan’.’ NRC, 8 juli 2016, Juurd Eijsvogel
Vluchtelingen belangrijker dan vrouwen
‘De wet leidt tot nieuwe controverses omdat de discussie rond seksueel geweld in Duitsland verbonden is geraakt met die van asielzoekers. Oppositiepartijen Die Grünen en Die Linke zijn tegen het voorstel om aanrandingen vanuit groepen strafbaar te stellen. Ze vinden dat te ver gaan omdat een veroordeling van een asielzoeker kan betekenen dat hij zijn verblijfsvergunning verliest.' , Parool, 8 juli 2016, Addie Schulte.
En ja hoor ……., hier de consequentie van een dergelijke gedachtegang.
Zes juli zijn de eerste twee daders gestraft. De 21 jarige Irakees kreeg één jaar voorwaardelijk gevangenisstraf omdat hij een vrouw in het gezicht had beetgepakt, in het gezicht gelikt en gezoend. Ook een tweede dader, een 26 jarige Algerijn, werd gestraft met één jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Al op 7 mei 2016 vrijgesproken,
'In het eerste proces wegens de massale aanrandingen Oudjaarsnacht in Keulen, is de verdachte die vrijdag terechtstond vrijgesproken van seksueel geweld. Hoewel honderden vrouwen aangifte deden van aanranding, blijkt het voor de Duitse justitie nog steeds bijzonder moeilijk verdachten te identificeren en bewijs rond te krijgen.
Twee weken geleden waarschuwde burgemeester Henriette Reker van Keulen in deze krant al dat slachtoffers er rekening mee moeten houden dat veel van de daders vrijuit zullen gaan. Weliswaar is er meer dan 1.100 uur aan opnames van bewakingsvideo’s, maar de beelden van het donkere, overvolle plein tussen station en Dom, en het gebied in en rond het station, zijn van slechte kwaliteit en leverden justitie maar weinig bruikbaars.' NRC, 7 mei 2016, Juurd Eijsvogel
Hoe is de situatie in Nederland?
De wet komt nog in grote lijnen overeen met de ‘oude’ Duitse wet. Pogingen in de Tweede Kamer om hier verandering in aan de brengen zijn niets uitgelopen.
Vijf jaar geleden heeft Duitsland een conventie ondertekend van de Raad van Europa, die stelt dat alle niet-vrijwillige seksuele handelingen strafbaar moeten zijn. Heeft Nederland deze conventie ook ondertekend?
Hoog tijd voor Nederland, zeker nu alle buurlanden (België, Frankrijk, Duitsland) wettelijk vrouwen betreffende aanrandingen minder in de kou laten staan, om de wetgeving aan te passen.
Situatie op 8 april 2016, cijfers betreffende Keulen.
1157 aangiften zijn bij het Duitse OM binnengekomen.
489 seksuele delicten zitten bij deze aangiften.
130 mannen zijn hiervoor in beeld bij de Duitse politie.
81 Marokkanen en Algerijnen zitten bij deze mannen. 49 van de 130 zijn asielzoekers, 18 illegalen.
4 mannen zijn al bestraft voor diefstal. Deze maand zijn er nog 5 zaken, ook voor een seksueel delict.