The Male Gaze en waarom we nog altijd zo weinig mannelijk naakt zien.
Mannen kijken met de zogenoemde ‘Male Gaze’ (mannelijke blik) naar vrouwen, een term uit de jaren 70. Waarom is dat erg en wat betekent dit voor vrouwen?
Deze theorie is uitgewerkt door filmwetenschapper Laura Mulvey met haar invloedrijke maar controversiële essay, ‘Visual Pleasure and Narrative Cinema’, dat in 1975 werd gepubliceerd in Screen. Dit essay werd beschouwd als één van de grondleggers van de feministische film theorie. Mulvey stelde dat vrouwen geobjectiveerd worden in traditionele cinema, omdat de man de volledige controle heeft. Verder beschuldigde ze conventionele Hollywood films van voyeurisme en scopophilia, waarbij de mannelijke figuur plezier beleefd aan het bekijken van het vrouwelijk lichaam. Mulvey’s theorie heeft heel wat kritiek opgewekt.
In een wereld die geordend wordt door seksuele onbalans, is het plezier in kijken gesplitst in aktief/mannelijk en passief/ vrouwelijk …. In hun traditionele exhibitionistische rol worden vrouwen tegelijkertijd bekeken en weergegeven, hun uiterlijk is gecodeerd met een sterke visuele en erotische schok zodat men kan zeggen dat dit betekent dat ze worden bekeken als een rots (een voorwerp)