ZWEDEN
Zin in seks met iemand? Dan eerst toestemming vragen. In Zweden is vanaf 1 juli 2018 daarvoor nadrukkelijke toestemming  nodig. Vrijen zonder een expliciet ja, ik wil, kan dan reden worden voor een veroordeling. De Zweedse regering neemt daartoe een 'toestemmingsclausule' op in de wet, in een poging aanrandingen en verkrachtingen juridisch strenger aan te pakken. De wet geldt voor alle seksuele handelingen.

 

#MeToo houdt iedereen bezig. Het verdeelt vrouwen en maakt mannen onzeker

De #MeToo discussie heeft veel op gang gebracht in Nederland. Opvallend is het verschil in reactie tussen jongere en oudere vrouwen. Lees hierover het artikel Voor verandering vs. gruwen van 'slachtofferrol' van Loes Reijmer, 18 december 2017
In dit artikel staat ook een ontluisterd stukje uit The New York Times 

Vorige week publiceerde The New York Times een ontluisterend opiniestuk van de Amerikaans-Mexicaanse actrice Salma Hayek. Ook zij blijkt een slachtoffer te zijn van Harvey Weinstein. Haar droom ging in vervulling toen de grote Hollywoodbaas begin 2000 ja zei tegen een film over de beeldend kunstenaar Frida Kahlo. Hayek zou de hoofdrol spelen en producer worden. En toen kwamen de verzoekjes. Of ze met hem wilde douchen. Of ze een massage wilde. Of ze hem wilde pijpen. Steeds stond hij 's nachts voor haar hotelkamerdeur en steeds moest zij nee verkopen, toch het verbaal equivalent van een knietje. 'Elke weigering leidde tot Harveys machiavelliaanse woede', schrijft Hayek. Vanaf dat moment ging hij haar tegenwerken. Hij dreigde de film niet meer uit te geven, stelde haar onhaalbare doelen en wilde de productie aanvankelijk maar in één bioscoop laten draaien. Uiteindelijk stelde hij haar voor de keuze: ze zou de film alleen mogen afmaken als ze een seksscène zou doen, volledig naakt, uiteraard door Weinstein gadegeslagen. Hayek worstelde zich kotsend van de zenuwen door de scène. Haar relaas laat zien: het verhaal van seksuele intimidatie eindigt vaak niet met een knietje.

'Mannen deden aan seksuele intimidatie omdat het kon', schrijft Hayek in haar laatste zinnen. 'Vrouwen laten zich vandaag de dag horen omdat we dat, in dit nieuwe tijdperk, eindelijk kunnen.'

 
In veel landen speelt nu de #MeToo-discussie, ook in een land als China.
Na de open brief in de VS op 1 januari 2018 in The New York Times als ondersteuning van alle vrouwen die aan deze discussie meedoen, komt er een tegenreactie uit Frankrijk waar een collectief van 100 vrouwelijke schrijvers, journalisten, actrices en andere professionals via een opiniestuk in Le Monde, waarin ze stellen dat de #MeToo uit de hand is gelopen.

Ook in Frankrijk woedt een heftige discussie over #MeToo. Dit begon al 13 oktober met #Balacetonporc (‘verlink je varken’). Behalve dat dit een oproep was om je ervaringen te delen, was het ook een oproep om de naam van de dader te noemen. Uitlopend op voor- en tegenstanders bij vrouwen en mannen die vrouwen aanklagen. 

In de Nederlandse media wordt er begin januari in de media de nodige aandacht aan deze discussie vanwege een opiniestuk in Le Monde van een collectief van 100 vrouwelijke schrijvers, journalisten, actrices en andere professionals. Ze stellen dat de #MeToo uit de hand is gelopen. Tot de initiatiefnemers behoren de actrice Cathérine Deneuve en de schrijfster Catherine Millet, die furore maakte met een openhartig boek over haar uitbundige seksleven.

Vanwege alle commotie die dit opiniestuk oplevert, biedt Catherine Deneuve haar excuses aan aan alle slachtoffers van seksueel geweld die zich aangevallen kunnen voelen door het opiniestuk in Le Monde en waarin de filmdiva met andere vrouwen stelde dat de #MeToo-beweging is uitgelopen op een heksenjacht tegen mannen. 

Gaat Frankrijk het 'puriteinse' Amerika achterna? Of willen Deneuve en haar medestanders niet zien dat achter de Franse 'galanterie' een wereld van seksuele intimidatie schuil gaat?
Mannen kunnen gebruik maken van Catherine Deneuves uitspraken betreffende het 'recht om vrouwen lastig te vallen'.
Franse vrouwen strijden om het ‘ware’ feminisme
En op 18 januari verschijnt een artikel over Franse mannen dat zij #MeToo-vrouwen aanklagen voor smaad.

 

Me Too bestaat al 20 jaar

Hashtags bestonden nog niet, maar de schandalen wel: al in 2006 werd de basis gelegd voor de #MeToo-campagne die dit jaar over de wereld raasde. De Amerikaanse Tarana Burke bedacht in 2006 de uitdrukking "MeToo" om slachtoffers van seksueel misbruik, vooral uit achtergestelde milieus, een stem te geven. Ze wilde meisjes het gevoel geven dat ze niet alleen waren. Maar de oorsprong van haar beweging ligt nog eens tien jaar eerder. 
1996
De activiste Burke kwam op het idee voor de beweging in 1996, toen een jong meisje haar een geheim toevertrouwde over haar stiefvader die haar misbruikte. "Ik viel haar in de rede, in het midden van haar verhaal. Ik zei tegen haar dat ze naar een echte vertrouwenspersoon moest gaan. Dat ik haar zou brengen", zo is te lezen op haar website. Het verhaal van het meisje herinnerde Burke aan een ervaring die ze zelf had gehad.

"Ik zag hoe ze schrok. Hoe ze haar geheimen weer terug stopte naar een verborgen plek. Ik zag hoe ze haar masker weer opzette en weer helemaal alleen de wereld in ging en ik kon niet eens fluisteren... me too."

2006
Het gesprek met het meisje vergat ze niet. Na jaren besloot Burke er iets mee te doen. Ze bedacht de uitdrukking MeToo en maakte een MySpace-pagina. Burke wilde dat de uitspraak gebruikt zou worden door slachtoffers om te laten zien dat ze niet alleen zijn.

Duizenden mensen besteedden aandacht aan de lezingen, workshops, trainingen en bijeenkomsten die daarop volgden. Maar de uitspraak werd niet bekend buiten die kring.

2017

Tot oktober 2017 - inmiddels in de tijd van de sociale media. Toen kwam actrice Alyssa Milano met de hashtag #MeToo nadat de bekende Hollywood-producer Harvey Weinstein was beschuldigd van seksuele intimidatie en verkrachting.

 

 

Nog meer artikelen uit de New York Times:
 - De industrie die helpt ons beeld van vrouwen te vormen, het oogt als Saoedi-Arabië op Sunset Boulevard, schrijft New York Times-columnist Maureen Dowd, 19 december 2017. Hollywood sluit creatieve vrouwen systematisch buiten op grond van belachelijke vooroordelen. Het maakt Maureen Dowd kwader en kwader, vertaling van het artikel
- Artikel van Salma Hayak over haar ervaringen, 12 december 2017, engels
 
Weekblad Time heeft 'The Silence Breakers' uitgeroepen tot Persoon van het Jaar 2017. Dat zijn de vrouwen en mannen die onder #MeToo hun verhaal deelden.