#MeToo houdt iedereen bezig. Het verdeelt vrouwen en maakt mannen onzeker
Vorige week publiceerde The New York Times een ontluisterend opiniestuk van de Amerikaans-Mexicaanse actrice Salma Hayek. Ook zij blijkt een slachtoffer te zijn van Harvey Weinstein. Haar droom ging in vervulling toen de grote Hollywoodbaas begin 2000 ja zei tegen een film over de beeldend kunstenaar Frida Kahlo. Hayek zou de hoofdrol spelen en producer worden. En toen kwamen de verzoekjes. Of ze met hem wilde douchen. Of ze een massage wilde. Of ze hem wilde pijpen. Steeds stond hij 's nachts voor haar hotelkamerdeur en steeds moest zij nee verkopen, toch het verbaal equivalent van een knietje. 'Elke weigering leidde tot Harveys machiavelliaanse woede', schrijft Hayek. Vanaf dat moment ging hij haar tegenwerken. Hij dreigde de film niet meer uit te geven, stelde haar onhaalbare doelen en wilde de productie aanvankelijk maar in één bioscoop laten draaien. Uiteindelijk stelde hij haar voor de keuze: ze zou de film alleen mogen afmaken als ze een seksscène zou doen, volledig naakt, uiteraard door Weinstein gadegeslagen. Hayek worstelde zich kotsend van de zenuwen door de scène. Haar relaas laat zien: het verhaal van seksuele intimidatie eindigt vaak niet met een knietje.
'Mannen deden aan seksuele intimidatie omdat het kon', schrijft Hayek in haar laatste zinnen. 'Vrouwen laten zich vandaag de dag horen omdat we dat, in dit nieuwe tijdperk, eindelijk kunnen.'
Ook in Frankrijk woedt een heftige discussie over #MeToo. Dit begon al 13 oktober met #Balacetonporc (‘verlink je varken’). Behalve dat dit een oproep was om je ervaringen te delen, was het ook een oproep om de naam van de dader te noemen. Uitlopend op voor- en tegenstanders bij vrouwen en mannen die vrouwen aanklagen.
In de Nederlandse media wordt er begin januari in de media de nodige aandacht aan deze discussie vanwege een opiniestuk in Le Monde van een collectief van 100 vrouwelijke schrijvers, journalisten, actrices en andere professionals. Ze stellen dat de #MeToo uit de hand is gelopen. Tot de initiatiefnemers behoren de actrice Cathérine Deneuve en de schrijfster Catherine Millet, die furore maakte met een openhartig boek over haar uitbundige seksleven.
Vanwege alle commotie die dit opiniestuk oplevert, biedt Catherine Deneuve haar excuses aan aan alle slachtoffers van seksueel geweld die zich aangevallen kunnen voelen door het opiniestuk in Le Monde en waarin de filmdiva met andere vrouwen stelde dat de #MeToo-beweging is uitgelopen op een heksenjacht tegen mannen.
Me Too bestaat al 20 jaar
"Ik zag hoe ze schrok. Hoe ze haar geheimen weer terug stopte naar een verborgen plek. Ik zag hoe ze haar masker weer opzette en weer helemaal alleen de wereld in ging en ik kon niet eens fluisteren... me too."
Duizenden mensen besteedden aandacht aan de lezingen, workshops, trainingen en bijeenkomsten die daarop volgden. Maar de uitspraak werd niet bekend buiten die kring.
Tot oktober 2017 - inmiddels in de tijd van de sociale media. Toen kwam actrice Alyssa Milano met de hashtag #MeToo nadat de bekende Hollywood-producer Harvey Weinstein was beschuldigd van seksuele intimidatie en verkrachting.