Financieel

Een vechtscheiding kan gaan over geld, de ex betaald de kinder- en/of partneralimentatie niet of onregelmatig. Of over de hoogte van de alimentatie. Het is dan in de meeste gevallen de vrouw die rechtszaken aanspant.

Bijna verdubbeling wanbetalers alimentatie
Het aantal mensen dat de kinder- en/of partneralimentatie niet meer betaalt is sinds 2008 bijna verdubbeld. In 2008 meldden 7.706 ex-partners bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) dat ze geen of onvoldoende alimentatie kregen van hun ex. In 2014 kwamen er maar liefst 14.512 verzoeken binnen: bijna twee keer zoveel.
 
Hoe is de financiële situatie van beiden ex-partners na echtscheiding?
Een feit dat maar weinig bekend is is dat slechts één op zes mannen partneralimentatie betaald. De gemiddelde hoogte van de partneralimentatie is 600 euro per maand, aftrekbaar van de belasting. De vrouw moet over dit bedrag belasting betalen, dus houdt er maar weinig van over. Deze alimentatie is vaak bedoeld om vrouwen uit de (aanvullende) bijstand te houden, en duurt meestal minder dan 12 jaar.
Wat in de publiciteit komt zijn extreme partneralimentaties, waardoor mensen op het verkeerde been worden gezet. Namelijk dat iedere ex partneralimentatie krijgt en dat de betalende partner financieel totaal wordt uitgekleed.
In werkelijkheid leven veel vrouwen op de armoedegrens, bijstand of een laag inkomen. Vooral als er kinderen in het geding zijn is dit zuur.
Vrouwen met kinderen gaan er na een scheiding gemiddeld 25 procent in inkomen op vooruit, vaders gaan er 7 procent op vooruit!
 
Tabellen.
Wordt nog uitgewerkt met vooral tabellen uit de meest recente Emancipatiemonitor van 2016.